In de wintertijd wordt er volop geknot. In het voorjaar gaat de sapstroom weer op gang komen en mag er niet meer gezaagd of gehakt worden. Wilgen worden om de vier à vijf jaar geknot.
Ze hebben dan zulke dikke takken gekregen dat die dreigen af de scheuren van de kop (knot).
Geknotte wilgen kunnen wel meer dan honderd jaar worden; niet-geknotte wilgen worden doorgaans maar dertig tot veertig jaar oud omdat ze dan afsterven of omwaaien. Wilgen zijn waardevolle nestplaatsen voor onder meer steenuilen en spechten.

De knotwerkgroep is eigenlijk al ontstaan in de jaren zeventig. Het ging toen vooral om de wilgen aan de Hoge Vaartkant. Een drietal enthousiaste vrijwilligers verplaatste haar activiteiten naar het natuurgebied De Berk en omgeving. Daar werden de veenputten schoongemaakt, de bosjes uitgedund en de wilgen geknot. In samenwerking met Staatsbosbeheer kwam het werken in de natuurgebieden steeds terug. De gemeente vroeg de knotters, inmiddels een werkgroep van onze vereniging, door te gaan met het onderhoud van de wilgen en aanleg van paadjes in het parkje nabij de Tolhuislaan. Daar was veel werk te verrichten.

Inmiddels wordt er nog volop geknot in de wintertijd. De knotactiviteiten liggen soms ook in gebieden rondom Etten-Leur.
Wie in de winter zich eens lichamelijk in de gezonde buitenlucht wil inspannen en er tegelijk de wilgen mee wil helpen, kan zich aanmelden bij:

Ad van de Broek
Brabantlaan 43
4871 ZP Etten-Leur
Tel. 076 501 7345
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Volg ons op flogo RGB HEX 72Facebook en IG Glyph FillInstagram.