Nieuws

 Bekijk regelmatig deze pagina voor de laatste nieuwtjes en aankondigingen.

 

HerfstVoor jong en oud organiseren wij op zaterdag 31 augustus een avondwandeling door de natuur van het Liesbos. Corrie van Haperen, onze de Natuurgids, nodigt je graag uit om mee te gaan en zo meer te leren over dit mooie gebied waardoor je het door andere ogen gaat bekijken. Daarom vertelt ze je allerlei natuurweetjes over planten en dieren die jou waarschijnlijk nog niet waren opgevallen.

Maar wist je dat er in dit mooie historische bos ook veel vleermuizen leven? Net als de spechten maken ze gebruik van de oude grote bomen die er staan. 
Vandaar dat we een expert, ecoloog Ed Michels, mee hebben gevraagd, om deze interessante diertjes beter te leren kennen. Met zijn bat-detector kun je ze zelfs horen!

We verzamelen om 19.30 uur bij het IVN-verenigingsgebouw (Lange Brugstraat 61, te Etten-Leur) maar je kunt ook verzamelen om 19:45 uur bij de parkeerplaats bij restaurant ‘Boswachter Liesbosch’. De wandeling gaat in een ontspannen tempo en duurt ongeveer 2 uur. Kosten niet-leden € 2,- p.p. en leden gratis.
Honden kunnen helaas niet mee, ook niet aangelijnd.

Schrijf snel in!

 

Zoals wellicht al gehoord of gelezen hebben we een nieuwe enthousiaste coördinator voor de vogelwerkgroep, René Jongmans. Hij gaat vanaf september elke 2e zondag van de maand een vogelwandeling organiseren. Als start gaan we naar de vogelkijkhutten op de Hellegatsplaten en het Haringvliet. We gaan daar watervogels spotten en visarenden die in die periode op doortrek zijn. De wandelingen zijn voor iedereen dus neem gerust iemand mee.

Belangstellenden kunnen zich bij René opgeven via telefoonnummer 06-80050945 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto’s graag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. sturen, leuk voor op FB of Instagram!

 

 

Florawerkgroep??
Flora

Ja zeker! Want er hebben zich 3 personen aangemeld om deze werkgroep weer nieuw leven in te blazen! Dat is goed nieuws voor de vereniging. 
Zodra er meer bekend is over de plannen laten we dat zo snel mogelijk weten, want wie weet wil je dan ook mee doen en je bij de werkgroep aansluiten.

Wordt vervolgd!

 

De laatste stand van zaken bij het koppeltje steenuilen uit de eerdere filmpjes. Het lijkt er sterk op dat succes verzekerd is!
Niet geschikt voor jeugdige kijkers, ouderlijk toezicht wordt geadviseerd.

Nadat onderstaande stukje werd geplaatst ontvingen wij nog een tweetal aanvullingen hierop, die wij u niet willen onthouden.

Dit is hetzelfde koppeltje steenuilen als in het vorige filmpje. Ze gaan langzaamaan steeds een stapje verder, ze brengen nu al geruime tijd samen in de nestkast door. Wat ze daar doen moeten we maar naar raden, maar het geeft goede hoop voor de toekomst van de steenuilen in dit gebied.

Kerkuil 2

In deze paardenstal kwam 's avonds een kerkuil op bezoek. Zo te zien bleef hij (of zij) gezellig een tijdje kletsen bij de bewoner. Jammer genoeg weten we niet waar het gesprek over ging.

 


 

Al vele jaren zijn onze gastgevers een belangrijke pijler van de uilenbescherming in onze regio.
Gastgevers zijn particulieren en bedrijven die een plaatsje op hun terrein beschikbaar stellen om een uilenkast op te hangen en ons een of twee keer per jaar in staat stellen om de nestkast te inspecteren en/of schoon te maken. Wij zijn hen hiervoor uitermate dankbaar. Zonder gastgevers zou de uilenbescherming maar op een heel laag pitje staan.

Verreweg de meeste gastgevers zijn ook zeer betrokken bij "hun" uilen!
Een voorjaarsinspectie waarbij uilskuikens in de kast worden aangetroffen "maakt hun weekend"!

Anderen houden hun uilen nauwlettend in de gaten. Soms van achter het raam, soms met electronische middelen.
Onlangs ontvingen wij van twee gastgevers "tastbaar" bewijs dat uilenbescherming in de praktijk wel degelijk werkt.

De nestkast in dit filmpje hebben wij in november 2018 pas opgehangen.
Voorheen hing hier ook al een kast, maar die was in de zomer volledig gesloopt door een Wespendief. Die zag in de Hoornaars die in de kast hun nest gebouwd hadden wel een smakelijk hapje! Er waren complete gaten uitgehakt. Die kast hebben we af moeten schrijven.
Nu, nog geen drie maanden later, zijn de rechtmatige bewoners, de Steenuilen, weer terug. Wij hebben goede hoop op een succesvol broedsel.

DSC 2334

Bij deze gastgevers hangt al jarenlang een steenuilenkast op een mooi plekje.
Alleen de uilen ontbraken nog.
Ieder jaar was het toch weer een teleurstelling dat de kast nog steeds niet in gebruik genomen is.
Maar dit jaar is er al een tijd een steenuil in de buurt. Bij verschillende gelegenheden heeft hij (of zij, dat is niet te zien) zich ook al laten fotograferen. Wij hebben goede hoop dat deze uil zich zo goed thuisvoelt dat de nestkast eindelijk echt in gebruik genomen zal worden. Nu nog een uiltje er bij, zodat ze een paartje kunnen vormen!

Met dank aan de gastgevers die het filmpje en de foto beschikbaar gesteld hebben.

 

IVN Vogel en Natuurbescherming Etten-Leur e/o organiseert voor jong en oud, interessante en educatieve activiteiten, van workshops tot thema avonden, van wandelingen tot andere ‘doe’-activiteiten, het hele jaar door. Wist u dat?
knop inschrijfformulier

 

Zaterdag 31 augustus, 19:30 – 21:30 uur
• Avond - wandeling 

Met gids én vleermuizen expert!
Nazomerse wandeling door het Liesbosch voor alle leeftijden.

Donderdag 19 september, 20:00 uur
• Brabant ! Het ontstaan van…

Ons landschap in de prehistorie tot nu, toegelicht in een boeiende presentatie!

Donderdag 17 oktober, 20:00 uur
• Paddenstoelen - avond

Van rood met witte stippen tot Judasoren, Leer over paddenstoelen in jouw buurt.

Zaterdag 19 oktober, 11:00 uur
• Paddenstoelen – Wandeling

Onze gids vertelt je nog meer over de paddenstoelen die we tegenkomen.

Zaterdag 2 november, 11:00 uur
• Natuurwerkdag/ IVN ledendag

Help mee (koffie zetten mag ook) in en voor de natuur, (klein) kinderen kunnen ook mee (Locatie volgt nog)

Donderdag 28 november, 20:00 uur
• Filmavond van de boswachter

Natuurfilm van Mark Kapteijn; Boswachter bij Brabants Landschap, Meesterlijk!

november
• Natuur fotografie cursus

Leer (nóg) mooiere foto’s maken, invulling en data volgen, hou de website in de gaten.

Zaterdag 7 december, 11:00 uur
• Koek & Zopie Wandeling

Winterse wandeling met (lekkere!) verassingen onderweg, ga je mee?
(alleen voor leden)

 

Alle activiteiten zullen starten in het Natuurmuseum, Lange Brugstraat 61, te Etten-Leur, tenzij anders vermeld.

Je kunt je aanmelden voor de activiteiten via het inschrijfformulier op onze website.
E
en e-mail naar 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is ook mogelijk.

Zoek je de activiteiten voor de jeugd? Klik hier.

 

 

 

Volg ons op flogo RGB HEX 72Facebook en IG Glyph FillInstagram.