Eerder verschenen

Hier vind je de eerder verschenen artikelen in "De Klamper" vanaf januari 2020.

Artikelen verschenen in de edities van vóór 2020 vind je hier.

 

Wachter worden in Het Bewaarde LandWil jij jouw enthousiasme voor de natuur delen met kinderen? Word dan wachter van Het Bewaarde Land. In Het Bewaarde Land gaan kinderen van groep 4, 5 en 6 drie weken op rij één volle dag de natuur in. Hierbij zijn de wachters de vrijwilligers die hen deze natuur laten beleven. In bomen klimmen, hutten bouwen, kruiden en bessen eten, allerlei planten en dieren leren kennen, sluipspelletjes doen en nog veel meer. Het Bewaarde Land speelt zich af in verschillende locaties in Noord-Brabant en Zuid-Holland. Binnenkort start IVN met een opleiding tot wachter.

Kijk voor meer informatie op www.hetbewaardeland.nl

Groen om te doenHet coronavirus vraagt veel van ons; we ervaren onrust en onzekerheid over onze gezondheid en de gezondheid van familie en vrienden. Juist in zo'n periode is het belangrijk om goed voor jezelf én voor elkaar te zorgen. De natuur helpt hierbij. Dat kan heel corona-proof: in je huis, in je tuin of op je balkon.
Even je hoofd leegmaken, wat groens doen en tot jezelf komen. Neem elke dag de tijd om van de natuur te genieten en laat je gedachten opbloeien tot creatieve ideeën!
Met #groenomtedoen bieden we je graag inspiratie om corona-proof te genieten van de natuur. Veilig, vrolijk en makkelijk om thuis, in je tuin of op je balkon uit te voeren. Elke dag vind je op deze website een nieuwe groene tip!

Ga naar: https://www.ivn.nl/groen-om-te-doen

Groen om te doen 2Elke dag een tip om van de natuur genieten
Het coronavirus vraagt veel van ons. Een nieuwe manier van (thuis)werken, kinderen die ineens thuis zijn en vakanties en uitjes die wegvallen. We ervaren onrust en onzekerheid over onze gezondheid, en de gezondheid van familie en vrienden. Juist in zo'n periode is het belangrijk om goed voor jezelf én voor elkaar te zorgen. De natuur helpt hierbij. Dat kan heel corona-proof: in je huis, in je tuin of op je balkon. Plan een vast groen moment in je dagelijkse routine, bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze. Even je hoofd leegmaken, wat groens doen en tot jezelf komen. Neem elke dag de tijd om van de natuur te genieten en laat je gedachten opbloeien tot creatieve ideeën!

Doe je mee?
Met #groenomtedoen bieden we je graag inspiratie om corona-proof te genieten van de natuur. Veilig, vrolijk en makkelijk om thuis, in je tuin of op je balkon uit te voeren. Elke dag vind je op deze website een nieuwe groene tip!
Deel jouw dagelijkse natuurmoment via Instagram en of Facebook met #groenomtedoen en tag @ivnnatuureducatie.
Wil je alle tips lekker overzichtelijk in je mail ontvangen? Meld je dan aan voor de wekelijkse Groen om te Doen nieuwsbrief.

Waarom is elke dag natuur belangrijk?
Uit onderzoek blijkt dat alleen al het kijken naar een natuurfoto, helpt tegen stress. Rust en ontspanning is, zeker in deze lastige tijd, enorm belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Natuur ondersteunt een goed immuunsysteem. Dat heeft verschillende oorzaken. Het leidt tot minder cortisol (stresshormoon) en een verlaging van bloeddruk. Ook stimuleert het de aanmaak van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine. Een ander positief effect is de schone lucht. Bomen verminderen CO2 concentraties en filteren schadelijke stoffen uit de lucht. Door buiten te zijn (ook in je tuin of op je balkon) maak je vitamine D aan. Zelfs met een hele kleine hoeveelheid zonlicht! Ook tijdens deze corona-crisis is het daarom goed om van de natuur te genieten. Een wandeling kan, mits je je aan alle adviezen van het RIVM houdt, door bijvoorbeeld door alleen te gaan en anderhalve meter afstand te houden van andere mensen. Kijk op de RIVM website voor actuele adviezen.

IVN wil met deze campagne de natuur heel dichtbij brengen. Om alle mensen wat groene steun te bieden en samen positiviteit aan te boren deze lente. Met onze tips kun je zelf momenten creëren om van de natuur te genieten. Alleen of met je kinderen of familie. Juist die dagelijkse ‘dosis’, heeft een gunstig effect op je. Deel vooral jouw groene momenten via Instagram met #groenomtedoen en werk mee aan deze positieve beweging!

Inleiding 1De jeugdwerkgroep van IVN (Inzet voor Natuur) bestaat 20 jaar! In het voorjaar van 2000 nam Leo Braat het initiatief om een werkgroep te starten voor kinderen in Etten-Leur en omstreken. Kort daarna werden Jan Nuijten en Ron Roelen, twee ervaren natuurgidsen, de coördinatoren van deze werkgroep. In die twintig jaar tijd hebben zij een breed aanbod aan leuke, spannende én leerzame jeugdactiviteiten ontwikkeld.

Verwonderen
Eens per maand wordt er een activiteit georganiseerd in een natuurgebied in de omgeving, zoals tochten in het bos en over de hei. Maar er zijn ook diverse activiteiten in het natuurmuseum, het thuishonk van IVN, zoals uilenballen uitpluizen, kastanjes poffen, vetbollen maken, werken met een microscoop, bijenhotel maken, etc. "Het gaat ons niet zozeer om feitjes vertellen, maar we willen kinderen vooral de natuur laten beleven, interesse en verwondering wekken" vertelt Jan Nuijten. "Daarnaast willen we nu vast het besef kweken dat we niet zonder natuur kunnen!". 


Trots
Het bestuur van IVN is enorm trots op dit jubileum en blij met de jarenlange inzet van deze bevlogen vrijwilligers. 

Met de jeugdactiviteiten laten zij kinderen meer buiten zijn en onbevangen de natuur ontdekken. Zo worden kinderen op jonge leeftijd enthousiast gemaakt voor de natuur en wordt milieubewust gedrag gestimuleerd. En dat is van groot belang!


Meer informatie over onze jeugdactiviteiten is hier te vinden. De activiteiten zijn gratis en aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De eerste kerstdag van 2019 heb ik deels benut door een wandeling te maken door de Krabbenbossen. Naar mijn gevoel een ondergewaardeerd stukje natuur.

Ik ben er de afgelopen jaren wel vaker geweest en sporadisch kwam ik er iemand tegen. Meestal een sportieve fietser. Sowieso geen wandelaars.

Dat maakt de Krabbenbossen tot een heerlijk rustgevend gebied.

Rijdend vanuit de Leur richting de Couperuslaan vallen de uitgebreid verlichte geel / blauwe circustenten op. Tientallen liefhebbers staan bibberend in de kou voor de kassa's.

Zich over enkele minuten vergapend aan mens en dier die een middag kunstjes gaan vertonen. Ik ben er geen voorstander van. Een koe met tegenzin touwtje laten springen. Wat een lol! Je hond een pootje leren geven is nog tot daar aan toe. Afijn, ieder zijn meug.

Een kwartier later parkeer ik de auto in de Montenslaan, buitengebied van Effen, net voorbij een bekende instantie aan de Rijsbergseweg. Ik kijk bij het uitstappen wat om me heen. Drassige paden. Ik wrijf de lens van mijn camera vetvrij. Het begint te regenen. In een ondiepe sloot is, zo te zien, kortgeleden een zak vuilnis gedumpt. Ik kies er bewust voor geen foto te maken. Te smerig om op je netvlies te hebben. Denk er wel het mijne van. Schande!

Op het eerste het beste pad hoor ik in een kale boom een kolonie vogels kwetteren. Ze vliegen weg als ik naderbij kom en laten zich geen 'kunstje' flikken. Een door de mens gevelde boomstam ligt te rotten. Het levert kleurrijke schimmels op. Even later tref ik een roestig metalen hek aan. Dicht gesnoerd met een ketting en stuk touw. Een bordje er achter met daarop 'Verboden Toegang' zegt genoeg.

Week 9 Krabbenbossen foto SylviaLinksaf dan maar. Wat een geluk! Op een boomstam neemt mijn spiedend oog de naam waar van Sylvia. De boom is tot aan een kap 'gebrandmerkt', verminkt. Kennelijk is gekerfd dit jaar. De boom draagt voor de rest van zijn leven de naam Sylvia 2019 met zich mee. Met een bedoeling waarschijnlijk. Het zal zich nooit laten raden. Ik probeer mij te verplaatsen in de achterliggende gedachte van de 'schrijfster of schrijver'.Een stukje liefde? Bekoring? Een geintje? Baldadigheid?

 

Week 9 Krabbenbossen foto bidon

Ik lees een flyer aan een paal geprikt. "Houdt uw hond aan de lijn, jonge reekalfjes hebben geen schijn van kans." Op een kort stukje verharde weg hoor ik het kerstverkeer over de A16 razen. Tijdens het wandelen op de lange bomenlaan zie ik aan de oever van een ven iets lichts liggen. Een witte bidon, bestolen van zijn draaidop. Zonde.

 

 

Op mijn smartphone klinkt tegen 4 uur een piepje. Even spieken. "Hoe laat ben je thuis? Ik heb banketstaaf met koffie voor je schat. Het is kerst." Het begint al donker te worden. Nog snel een plaatje schieten. Die schitterende kleuren hè? Ik wil de kans niet laten schieten. Wat een prachtige wandeltocht was het. Adembenemend. De moeite waard.

Mijn moraal van deze middag: Vrede op aarde in de Krabbenbossen.

 

René van Belzen

Een frisse dag. Temperatuur amper boven nul. Heerlijk zonnetje aan de hemel.

Op weg naar mijn locatie vallen mij extra veel fietscrossers op. Ze zitten onder het slik. De een oogt nog fanatieker dan de ander.

Vloeiweide Rene van Belzen 04Gedurende enkele maanden had ik al een onverharde zijweg van de Hellegatweg op het oog. Hoge bomen langs beide zijden van het pad. Aan de horizon een prachtig wolkendek. Een reusachtige luchtballon aan het firmament. Tjonge jonge, ik vind het al behoorlijk frisjes op de begane grond, laat staan hoe de temperatuur aanvoelt acht tot negen honderd meter boven de grond. Je moet haast een bikkel zijn om in zo'n mand te klauteren en de weergoden te lijf te gaan. Je moet er wat voor over hebben om de wereld vanuit de hoogte te bewonderen. Maar, af en toe wordt de 'verwarming' flink opgepookt in de mand. Vlammen flikkeren. De ballon pakt weer de noodzakelijke hoogte en scheert bijna rakelings over de kale bomenrijen. Ik hoor enkele honden protesteren. Aan het einde van het pad tref ik een horizontale paal aan. Verboden toegang. 'Eigen weg'. 'Pas op voor de hond'.

Wijselijk sla ik linksaf. Als ik niet zou opletten zou een dik aangekleedde sportieveling op een crossfiets mij in een onoverzichtelijke bocht scheppen. Het loopt goed af. Een mens zou zich toch optimaal veilig moeten voelen in de natuur. Of draai ik de boel nu om? Net bekomen van de schrik, opnieuw een crosser. "Hoi" klinkt het.

Vloeiweide Rene van Belzen 01
Honderd meter verderop een groen bord met witte tekst. 'Vloeiweide'. Rode besjes hangen er uitgedroogd bij. Dat vraagt om een foto. Een stuk boomschors vertoont bevriezingsverschijnselen. Het lijkt wel een gedrocht. Enkele paarden staan te dabberen in de natte grond. De dieren verbazen zich over de extra drukte deze middag. Ze kijken mij nieuwsgierig aan. Damp stroomt uit hun neusgaten. Prachtige beesten.

 

De 'Vloeiweide' denk ik dan. Mijn vader heeft ons wel eens hierover verteld. Je werd er niet blij van. Hier is het in de jaren '40 wel raak en anders geweest. Mens en natuur zijn grof geweld aangedaan.

Enkele verdwaalde (post)duiven zoeken deze winterdag in alle rust naar voedsel.

René van Belzen

Eikenprocessierups 283x170De tijd van de eikenprocessierups komt er helaas weer aan. Maar wist u dat u zelf ook iets kunt doen om deze invasie een beetje een halt toe te roepen? Namelijk door het zaaien van de waardplanten van hun natuurlijke vijanden in uw tuin. Waardplanten zijn díe planten waarop een organisme de bestanddelen vindt die voor zijn groei, vermeerdering en/of nodig zijn of waar zij haar eitjes op afzet. Zo'n organisme kan een insect, rups, spint, schimmel, bacterie, halfparasitaire of parasitaire plant zijn.
De natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn o.a. gaaswantsen, sluipwespen, eikenwantsen, spinnen en vele andere kleine diertjes. Er bestaat speciaal zaad waarbij de samenstelling zich kenmerkt door een combinatie van één- twee-en meerjarige bloemen een meerjarige voedselvoorraad wordt opgebouwd voor de natuurlijke vijanden van de Eikenprocessierups. Maar ook los zijn ze bijvoorbeeld online te verkrijgen. De planten zijn een bron van nectar, stuifmeel en zaden en lenen zich tevens uitstekend als schuilplaats.

Deze bloemen zijn:
KorenbloemAchillea millefolium – Duizendblad, Agrostemma githago – Bolderik, Anthriscus sylvestris – Fluitenkruid, Anthyllis vulneraria – Wondklaver, Brassica nigra – Zwarte mosterd, Calendula officinalis – Goudsbloem, Carum carvi – Karwij, Centaurea cyanus – Korenbloem, Chrysanthemum vulgare – Gele ganzenbloem, Cichorium intybus – Wilde cichorei, Daucus carota – Wilde peen, Dipsacus fullonum – Grote kaardebol, Echium vulgare – Slangenkruid, Hesperis matronalis – Damastbloem, Leucanthemum vulgare – Gewone margriet, Lotus corniculatus – Gewone rolklaver, geel, Malva sylvestris – Groot kaasjeskruid, Medicago sativa – Luzerne, Melilotus officinalis – Citroengele Honingklaver, Oenothera biennis – Middelste Teunisbloem, Papaver rhoeas – Grote Klaproos, Plantago lanceolata – Smalle weegbree, Securigera varia – Bont kroonkruid, Silene dioica – Dagkoekoeksbloem, Trifolium pratense – Rode klaver

Heb je tijdens een bezoek aan de natuur mooie foto’s gemaakt? Dan heb je vanaf nu de kans om deze te delen met medenatuurliefhebbers in de nieuwe rubriek ‘’Klamper-kiekjes’’. Stuur ze naar de redactie en dan zorgen wij dat alle nieuwsbriefabonnees in een volgende editie ook kunnen genieten van deze kiekjes. Uiteraard is het ook mogelijk om iets over de foto’s of de omgeving, maar dat hoeft niet. Dan gaan we alleen koekeloeren.

Deze keer ontvingen we foto’s van René van Belzen.
De foto’s zijn gemaakt in de omgeving van Lamgatsebrug en in natuurgebied de Vloeiweide.

Klamper kiekjes bomenrij

Klamper kiekjes broeden

Klamper kiekjes moppen op pad

Klamper kiekjes omgeving Lamgatsebrug

Klamper kiekjes zwaan

Uiteraard wilden wij het 20 jarig jubileum van de jeugdwerkgroep niet zomaar voorbij laten gaan!
Het is leuk om te zien dat verschillende media dit leuke nieuws hebben opgepakt. Hieronder een selectie uit de verschillende publicaties. Klik op de afbeelding om het volledige artikel te bekijken.

 

Media 1

Media 2

Media 3

Strandexcursie Ouddorp  02

 

Zaterdag 8 februari gingen we met een clubje kinderen en ouders op strandexcursie in Ouddorp. De tocht begon bij het duinpad, waar we de uitkijktoren beklommen. Vanaf hier hadden we prachtig zicht over de duinen en het strand. 

Daarna liepen we over het brede strand en langs de branding. Er waren zoveel mooie schelpen te vinden! Met behulp van een zoekkaart ontdekten we dat het o.a. kokkels, muiltjes, wulken, nonnetjes, mesheften en Amerikaanse boormossels waren. Ook vonden we zeesponsen en stukken sepia.
Strandexcursie Ouddorp  03

 

 

 


Na een tijdje staken we het strand weer over en liepen door de jonge duinen terug. 

Strandexcursie Ouddorp  05

 

 

  

 

Heerlijk uitgewaaid én met een volle tas zwerfafval eindigden we deze activiteit.

 

Wil je ook een keer meedoen? De volgende jeugdactiviteit staat gepland op 7 maart!

Glasnostalgie in de Heemtuin 01Een bekend gezicht binnen IVN Etten-Leur en omstreken is Jan Nuijten zeker. Naast het talent om als coördinator van de jeugdnatuurwerkgroep altijd weer interessante en verrassende activiteiten te bedenken en uit te voeren post Jan regelmatig door hem gemaakte schitterende foto’s op social media.

Jan maakt de foto’s in de Heemtuin, Baanvelden 12 in Rucphen. Voor de foto’s maakt hij gebruik van verschillende uitzonderlijke lenzen, bijvoorbeeld uit de DDR. Het is leuk om de beschrijvingen van deze lenzen te lezen.

Glasnostalgie in de Heemtuin 02

 

 

Op 7 april 2020 was de volgende post te vinden op de Facebook-pagina van Jan.

Maandagochtend even bezig geweest met de Russische Helios 44-2 lens. Eigenlijk is deze lens ontworpen in Duitsland in 1936. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog hebben de Russen de ontwerptekeningen en fabrieksapparatuur meegenomen naar de Sovjet-Unie en de lens op grote schaal vervaardigd. Deze lens is makkelijk verkrijgbaar voor enkele tientjes en in combinatie met een tussenring goed voor macrofoto's te gebruiken.

Glasnostalgie in de Heemtuin 03

 

Wil je ook een keer een bezoekje brengen aan de Heemtuin in Ruchpen kijk dan op de website voor de openingstijden. http://heemtuinrucphen.nl/