Activiteiten JNWG

Op deze pagina worden de activiteiten van de Jeugdnatuurwerkgroep aangekondigd.

 

 

19 en 20 januari: De fotowerkgroep van IVN Etten-Leur organiseert een  fototentoonstelling in de Nieuwe Nobelaer. Gezinnen met kinderen zijn welkom. Iedereen mag een foto uitkiezen voor de publieksprijs. Helaas kunnen Ron en ik niet op zaterdag, maar iedereen kan er op eigen gelegenheid naar toe.
Zie ook: https://www.nieuwenobelaer.nl/agenda/natuurfotografie-tentoonstelling/

Let op: op Zaterdag is het betaald parkeren. Ook kan je iets verder weg gratis parkeren bijv. bij het NS-station.

Openingstijden:  van 10.30 uur tot 16.30 uur. Toegang is gratis.

2 februari : We gaan zelf fossielen maken en  werken met de microscoop. Als je zelf fossielen hebt, breng ze dan mee. We bekijken echte fossielen en leren hoe ze ontstaan. Daarna maken we zelf gipsafdrukken van botten, schelpen en haaientanden. Als het gips uithardt, bekijken we allerlei dingen met een microscoop.
Aanvang 09.30 uur, einde 12.00 uur. Locatie: Natuurmuseum.
Maar… Mocht het mooi zonnig en vriezend weer zijn, dan gaan we naar buiten, naar de Rucphense hei.

24 februari : De ‘IVN Winters Welkom – Opendag’ op zondagmiddag 24 februari van 15:00 tot 18:00 uur  in ons eigen natuurmuseum op de Lange Brugstraat. Maak kennis met wat het IVN te bieden heeft op deze gezellige ontmoeting met kampvuur, chocomel en glühwein. Voor de kinderen zijn er leuke activiteiten om te doen.

2 maart : Diersporen zoeken en bomen aan de knoppen herkennen in de Pannenhoef. Dieren, je ziet ze niet altijd. Maar je kunt wel ontdekken dat ze er zijn aan de hand van sporen, zoals veren, holen, knaagsporen en misschien ook weer uilenballen. Bomen kun je aan de bladeren herkennen maar ook aan de knoppen. Met behulp van een zoekkaart brengen we knoppen op naam.
Verzamelen : 09.30 uur in Natuurmuseum. Terug : 12.30 uur.

16 maart : NL-Doet. Bijenhotel maken en plaatsen in de Oude Leemput. Vorig jaar maakten we er ook een. Er wordt er een bijgeplaatst. Kinderen mogen zelf gaten boren in blokken hout en rietpijltjes bundelen. Spaar alvast conservenblikjes voor je eigen bijenhotel.

30 maart : Paddentrek bekijken bij de Krabbenbossennabij Rijsbergen. Hier onderzoeken we wat poelen op de aanwezigheid van padden. Ook zoeken we naar waterdiertjes in de nabijgelegen beek. Verzamelen : 09.30 uur in Natuurmuseum. Terug : 12.30 uur.

13 april : Voorjaarswandeling in Ulvenhoutse bos. De bosanemonen en andere voorjaarsbloeiers staan in bloei. Dit geheimzinnige bos is een van de oudste van Nederland.

25 mei : Naar de Scherpenissepolder in Tholen. Vogels kijken en op geep en krabben vissen.
Een mooi natuurgebied waar we op diverse plekken interessante watervogels kunnen spotten met de telescoop en met een hengel krabben, geep en misschien makreel vangen. Neem een werphengel mee, als je die hebt.

15 juni : Op een zondag. Familiedag in het kader van de Slootjesdagen. Behalve waterdiertjes bestuderen doen we nog andere spelletjes. Verder details volgen nog.

30 juni : Afsluitende activiteit :Roeien op de Kruisbeek tussen Kruisland en Steenbergen. Hier gaan we het gebied per roeiboot verkennen. Geef je tijdig op want het aantal boten is beperkt. Verzamelen 08.45 uur in het natuurmuseu,. Terug : 13.00 uur.

31 augustus : Wandeling rondom Rozenven. De heide staat in bloei en we gaan op zoek naar de Beenbreek en de Klokjesgentiaan. Beide zeer zeldzame planten. Verzamelen : 09.30 uur in Natuurmuseum. Terug : 12.30 uur.

5 oktober : Herfstwandeling in de boswachterij Dorst. Dit bos is bekend om de vele soorten paddenstoelen, die er groeien. En natuurlijk is er nog veel meer te ontdekken.

Verzamelen : 09.00 uur in Natuurmuseum. Terug : 12.30 uur.

20 oktober : Zondag, herfstfamiliespeurtocht in Visdonk Roosendaal. Jaarlijkse familiegebeuren georganiseerd samen met IVN Roosendaal. Vanaf 13.30 uur tot 16.00 uur.
Een leuke ontdekkingstocht in het bos en interessante activiteiten in het MEC T-huis.

26 oktober: Nacht van de nacht. Natuurbeleven in het donker in de avond. Verdere informatie volgt nog.

16 november: Handtotems en dromenvanger maken. Versier zelf een houten stok met gekleurde draden, sierspijkers, leren koorden, schelpen en veren. Verzamel deze dingen alvast. Aanvang 09.30 uur, einde 12.00 uur. Locatie: Natuurmuseum.

21 december : Kerstknutsels, vogels in de winter en lekker hapje. Ook deze keer knutselen we weer iets om de vogels de winter door te helpen. We maken weer een kerststukje en ook een lekker hapje.

 

 

 

Volg ons op flogo RGB HEX 72Facebook en IG Glyph FillInstagram.