Jeugd 2


Vanuit de Jeugdwerkgroep wordt in principe elke twee weken op een zaterdagochtend een excursie of andere activiteit georganiseerd. We verzamelen dan om 09.30 bij het Natuurmuseum aan de Lange Brugstraat en gaan er dan per fiets of per auto op uit.

Natuurlijk bezoeken we de gebiedjes vlak bij huis: Pannenhoef, Liesbos, Zwermpad, de Berk, ons eigen natuurpark aan de Heiweg, De Vloeiweide en de Ettense Beemden. Maar we gaan ook vaak verder weg: bijvoorbeeld het Markiezaatsmeer bij Bergen op Zoom, de Bergse Diepsluis, de Kalmthoutse Heide en de Biesbosch. We nemen dan verrekijkers, loepen en schepnetjes mee, maar soms ook de telescoop en de grondboor. Als we een gebied bezoeken lopen we meestal een route erdoorheen en we bekijken alles wat er voorkomt. Onze deelnemers zijn vaak echte speurneuzen, die van alles vinden.

We stimuleren de kinderen om goed te kijken en verbanden te leggen. Een “vies” beest wordt dan al snel bere-interessant. Sommige gebiedjes, zoals de Berk en het Gastels Laag worden meerdere keren bezocht omdat ze in de verschillende seizoenen steeds weer wat anders te bieden hebben. Gelukkig zijn er altijd ouders bereid om te rijden. Kinderen die meerijden betalen een Euro per keer om de chauffeurs tegemoet te komen in de brandstofkosten.

We kijken niet alleen rond, maar steken ook wel eens de handen uit de mouwen en dan gaan we een gebiedje van zwerfafval ontdoen, gaan we plaggen op de heide en maken we een vlechtscherm in de natuurtuin in Oosterhout.

Verder proberen we meer en meer andere werkvormen uit om te leren de natuur met je hele lijf te ervaren.

Je leren ontspannen, door tegen een boom te zitten en al je ledematen slap te laten worden;

Zonder je een kwartiertje af van de rest. Wat ben je tegen gekomen. Wat hoorde, zag en voelde je?;

Op je blote voeten door het Gastels Laag wandelen;

Knutselen met gevonden, natuurlijke materialen.

Bij slecht weer blijven we in het Natuurmuseum. Hier draaien we dia’s, pluizen we uilenballen uit, maken we kerststukjes, spatten en stempelen we met bladeren en verf, poffen we kastanjes en maken we champignonsoep, gieten we vetbollen en rijgen pinda’s aan snoeren voor de vogels.

De werkgroep wordt geleid door Ron Roelen, en Jan Nuijten, twee ervaren natuurgidsen. Op dit moment kunnen we best weer nieuwe jeugdleden gebruiken. Kinderen en ouders die een keertje ter kennismaking mee willen zijn altijd van harte welkom. Overweeg je lid te worden of wil je gewoon een keertje mee, mail dan naar Ron en Jan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De coördinator van de Jeugdnatuurwerkgroep is Jan Nuijten, te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en op telefoon 0165 - 504 348.

 

 

 

Volg ons op flogo RGB HEX 72Facebook en IG Glyph FillInstagram.