De vereniging Vogel- en Natuurbescherming Etten-Leur en omgeving werd in 1976 opgericht in Etten-Leur en is sinds 2007 aangesloten bij de landelijke organisatie IVN. ivn Logo animatie 140x90Sindsdien is de officiële naam "IVN Vogel- en Natuurbescherming Etten-Leur en omstreken", kortweg meestal "IVN Etten-Leur e/o" genoemd.

Zij heeft tot doel het in stand houden en bevorderen van de flora en fauna in de gemeenten Etten-Leur, Moerdijk en Halderberge.

Bollendonkseweg in aanbouw

Door de bevolkingsgroei en technische ontwikkelingen, alsmede bouw van woningen en aanleg van wegen, vestiging van industrie en aanleg van cultuurgronden worden betrekkingen tussen dieren en planten en hun (leef) omgeving beïnvloed of zelfs ontregeld.

De menselijke invloed op de beschikbare ruimte speelt dus een belangrijke rol.

Groenedijk 1

De vereniging stelt zich ook ten doel iedereen van de natuur te laten genieten en actief deel te laten nemen aan activiteiten ter verbetering en behoud van de natuurlijke omgeving.